Elis idébank

Språkmateriell

Materiell for r-lyd

Vanskelig å lære r-lyden? Denne språklyden kan være litt ekstra vrrrrien for noen. Heldigvis finnes det masse man kan prøve av øvelser og tips, i tillegg til å søke råd hos en logoped og forsøke å kartlegge årsaken til at r-lyden ikke kommer.

På denne siden finner du diverse materiell for r-lyd som jeg har laget.

For gratismateriell, skroll helt ned.

Stigespill for r-lyd

Stigespillene inneholder mange ord på en bestemt mållyd eller språklydkombinasjon. Stigespillene på bildene under er et lite utvalg. Hittil har jeg laget to stigespill for r-lyd, to stigespill for tr-forbindelser, stigespill for br-/pr-forbindelser, stigespill for kr-/gr- og stigespill for dr-.

Ett stigespill får du for 40 kr, men hvis du bestiller flere enn 3 får du en kvantumsrabatt. Bestill stigespill ved å klikke på bildet under:

Finn første lyd

Kan hende enkelte strever med r-lyden fordi han eller hun ikke klarer helt å skille den fra andre språklyder, på bevissthetsnivå. Da kan disse aktivitetene være aktuelle. Finn første lyd handler om å lytte ut hvilken språklyd ordet starter på, for eksempel /r/ eller /j/. Man skal plassere riktig bokstav på ordene.

«Finn første lyd» for R-L.

Hvert materiell inneholder ord som starter på kun to ulike språklyder. NB; Dette er ikke minimale par.

For r-lydvansker har jeg laget «Finn første lyd r- og j-lyden» og «Finn første lyd r- og l-lyden». Disse koster 40 kr per stk. Bestill ved å klikke her:

R-lydlek

En liten «dreiebok» med lekne øvelser for r-lyd, tilpasset dem som trenger en mer lekpreget tilnærming til å øve på r-lyden. Tunga får god styrketrening og øvelse i å lage r-lignende bevegelser. R-lydlek finnes både for rulle-r og skarre-r.

Slik ser sidene i R-lydlek for rulle-r ut.

R-lydlek koster 40 kr, og sendes som PDF-fil:

Rullepakka

Rullepakka inneholder tre spill med tilhørende r-spillbrikker, øvingsplan med 72 klistremerker og et 16-siders Rullehefte med tips og r-øvelser. I tillegg følger det med lytteøvelse for r-lyd, en r-magnet og PDF-versjoner av det meste innholdet. Dette er et fysisk produkt – du slipper print og laminering. Rullepakka er for rulle-r, men en del av innholdet kan fint brukes for automatisering av skarre-r.

Rullepakka koster 600 kr pluss frakt (65 kr), Klikk på bildet under for mer info:

Rullehefte (øvehefte for rulle-r)

Rulleheftet er et øvingshefte for rulle-r, med forklaringer, øvelser og mange ord å benevne med d-erstatning (teknikken hvor vi sier «d» for «r»). Jeg viser hvordan rulle-r lages og hvordan du kan øve på å få tunga til å skjønne hva den skal gjøre. Heftet, som er i A5-format, inneholder 16 sider, og sendes på mail, for utskrift. Rulleheftet finnes også som en del av «Rullepakka», se over.

Rulleheftet koster 40 kr, og kan bestilles på ved å trykke på bildelinken under:

Memoryspill og lottospill for r-lyden

Memoryspill og lotto kan brukes for å automatisere r-lyden når man begynner å få den til. De kan også brukes til bevisstgjøring og innøving av r-lyd. Du kan bestille memoryspill for dr-, tr-, r-lyden initialt (rev, ring, robot), r-lyden medialt (øre, paraply, pære) og r-lyden finalt (dyr, finger, bord). Les mer om memoryspillene her (30 kr pr stk, hvis du bestiller 4+ er det 25 pr stk.)

Lotto har jeg laget for r-lyden (r i starten av ordene) og for blandede r-forbindelser. Lotto koster 40 pr stk hvis du bestiller én, og pakke med tre stk for 100 kr. Spillene sendes på mail. Les mer om lottospill her.

Minimale par

Minimale par er ord som skiller kun på én språklyd, for eksempel: Jente – rente og jord – ror. Minimale par er er viktig i arbeidet med r-lydvansker hvor personer blander /r/ og en annen språklyd. Mange erstatter /r/ med /j/, og jeg har laget minimale par for denne kontrasten (se bildet).

Minimale par inneholder seks minimale par (12 øvingsord/-bilder), flere aktiviteter og øvingsforslag i PDF-fil. Man må ikke kunne lese for å bruke materiellet. Disse koster 40 kroner, og kan bestilles ved å trykke på lenken under:

Gratismateriell for r-lyden, klikk for nedlasting:

–> Tilbake til materiell.